Folklore de cuixa, pit i mamella
Però les ingràvides columnes de formigó armat del vell Túria tenen el poder de lluitar contra el significat dels mots i un festival a priori destinat a fer conèixer un poquet més què fan els altres països del món i viceversa, sota la direcció artística de Maria Abradelo aquella que dirigia festivals de karaoke pels pobles quan Canal 9 tenia diners, esdevé ara un compendi d’artistes televisius dels xous espanyols i folklorisme caspós. Així tenim un finalista de La voz i altres concursants d’una sèrie de programes de televisió que l’erasmus de durada indeterminada m’ha estalviat de veure i dels que no en vull saber res. El festival més valencià que mai és d’un bilingüisme histèric a la pàgina web i sort en tenim que homenatgen merescudament a Nino Bravo perquè sinó no sé on hauria anat a parar la valenciania. L’espai que a la programació es destina a les altres nacions (recordem, més internacional que mai!) és per demostrar-nos que el clima benigne dels països del sud els permet anar ensenyant cuixa, pit i mamella mentre es balla. La mateixa mirada reduccionista i folklòrica amb la què ens mirem nosaltres mateixos aplicada a la resta de pobles del planeta.
D’articles com este, per dir com n’és de petarda la programació i la política cultural pública del Cap i Casal i del País Valencià se n’han fet a patades. No dic res original, fa anys que ens queixem de la caspa regnant però no podem desistir. Patim una nevada de caspa. Que arribe l’estiu!
Daniel Monfort col·labora a la revista Tres Deu. Escriu a El cadafal. Membre de la #AspraDiàspora, punxa música del Mediterrani i del Carib en una ràdio local d’Orléans, al programa Pachanga. Twitter @elcadafal.