“Causa i efecte”, nou disc d’Enderrocks
La banda riberenca de rock dur Enderrocks presenta el seu tercer disc, ‘Causa i efecte’, que reuneix el millor dels dos anteriors àlbums i confirma la maduresa compositiva aconseguida pel grup valencià. Dotze temes plens de força que es defineixen com una mescla de rock i del metall de sempre amb tints melòdics, però amb un distintiu propi que caracteritza a la banda riberenca.
‘Causa i efecte’ és el fruit del treball compositiu dels últims anys, període en el qual la banda ha alternat alguns concerts amb la creació de nous temes. El nou àlbum descarrega un so potent i madur, alhora que resumeix en les seues lletres molts dels problemes existents a la societat actual, sense oblidar les clàssiques cançons de temàtica amorosa. Una gran producció i un disseny senzill, que destaca per la seua elegància, fan d’aquest disc, gravat als estudis Electric Ladyland de Bonrepòs i Mirambell (València), una joia dins del seu estil. Al disc podem trobar totes les característiques del heavy rock melòdic en dosis perfectament racionades: riffs contundents, encertades melodies vocals i a dues guitarres, canvis de ritme, solos, velocitat, i fins i tot una preciosa balada a piano. I, com un afegit més, el grup torna a sorprendre amb les col·laboracions dels cantants Josep Nadal (La Gossa Sorda), Javi Ivànyez (Mugroman) i el baríton de Sueca Javier Landete.
El heavy rock en valencià torna amb més ganes que mai i podreu escoltar la seua força en directe a la presentació de Causa i efecte que tindrà lloc el dia 3 de setembre a Sueca a les 23:30 hores. Enderrocks estaran compartint escenari amb Vertígen i Assekes.
PARLEM AMB ANDREU LLUCH, VOCALISTA D’ENDERROCKS
Xarrem amb Andreu (Canals, 1988) vocalista de la banda. Ens conta que han tardat tres anys en editar el disc “principalment per lafalta de recursos“. Darrerament han vist com els ha donat suport “gent com Maldito Records i també la discogràfica Mésdemil, tot i que el disc és totalment autoproduït”. Quan li preguntem per la diferència d’aquest nou disc amb els dos anteriors, Lluch s’esplaia. “La principal diferència d’aquest disc amb els anteriors és, no diria que la maduresa, que també (ja són quasi deu anys de grup), sinò la facilitat d’haver trobat un missatge. A ‘Fills del Xúquer’ (2007) es provà l’estil des d’un punt de vista més amb el rock que véiem a la resta de música en valencià; al ‘Meu nom és l’oblit’ (2010) és més semblant al rock dur de fora, i ara hem escollit de cadascú el que més ens ha agradat i podem dir que, per fi, tenim veu pròpia”.
Andreu ens comenta també la influència dels canvis en la formació en el resultat final dels discs. “A més, quan la gravació d”El meu nom és l’oblit’, Enderrocks va canviar dos membres del grup (guitarra i veu) a falta d’un mes per entrar a l’estudi, i els nous membres ens vam tindre que adaptar molt ràpidament. Ara els temes estan fets tenint en compte qui som tots i quines son les nostres aptituts i limitacions”.
GIRA, VIDEOCLIP i ROCK DUR VALENCIÀ
La gira de presentació de ‘Causa i efecte’ va començar el passat 2 de setembre, i ja els ha portat a Sueca, Corbera i Alcoi. Prompte confirmaran noves dates per a octubre i novembre. A més, Andreu ens parla de l’edició d’un proper videoclip, del que encara no ens pot contar massa perquè es troba encara en procés de preproducció. Sí que ens avança que segurament posen imatges al tema ‘Desitge la nit’.
No podem deixar l’Andreu sense preguntar-li pel panorama del rock dur valencià. “No veiem la cosa molt esperançadora. En som pocs, molt pocs” -comença, mig ressignat-. “No és un dels estils més ben acollits dins d’aquest món: quan toquem amb altres grups de música en valencià, quasi tots són d’un públic més ska o reggae; així mateix, quan toquem amb grups de rock dur, són per un públic en castellà. Tenim fe, veiem que n’hi ha grups que estan deixant de banda l’habitual i comencen a desmarcar-se, com Inèrcia, Tirant lo Rock, Malnom… però encara és prompte com per a tindre un mercat de rock dur en valencià pròpiament dit”.