Moda ètica, no és qualsevol moda
Moda ètica. Com deiem al primer article, a partir d’ara anem a parlar-ne, però… sabem ben bé el què significa? Com es sol fer i s’hauria de formular sempre, anem a explicar primerament el concepte. Si cregueu que ja és suficientment obvi, vos convide a escriure-s’ho abans de seguir llegint i comparar resultats al final. Podem igualment comparar els matisos més tard, als comentaris.
Bé doncs, per a moda trobem una definició com aquesta al diccionari: “Ús passatger que regula, segons el gust del moment, la manera de vestir-se, de viure, etc.” He d’afirmar que a mi açò no m’agrada, no m’agrada que sigui un ús passatger perquè la moda és un concepte, en veritat, molt important. La moda ens identifica, ens mostra com som i a través d’ella igualment podem expresar-nos dintre d’una societat… emocions, ideals o aspiracions. Mira’t, no és casualitat la manera en que vas vestit ara mateix. No m’agradaria posar en mans de concepte passatger, el que jo sóc, la meua persona. Cadascú es responsable de forjar-se la seua moda i no les empreses poc ètiques de la indústria de la moda mitjançant dubtoses tàctiques publicitàries.
Però ací no acabem hui, encara ens queda establir que és ètica en relació amb la moda. Per a assegurar-me torne a consultar el diccionari i em trobe amb “Relatiu o pertanyent a l’acció moral, als sentiments, als deures, als capteniments, morals.” A l’acció moral que deuríem de començar amb la moda a partir d’ara, sentiments de la gent que ha de morir per fer peces barates de roba per als capritxos d’occident, responsabilitat davant la sobreproducció de moda en detriment del medi ambient i els deures com a individus que consumeixen de manera conscient.
D’aquesta forma, espere haver deixada clara la importància tant de moda com de moda ètica per a començar el procès que requereix un canvi d’hàbits a l’hora de consumir. Un procés, que ens farà sens dubte sentir verdaderament satisfets al seguir pràctiques coherents.