Els valencians i valencianes d’Operación Triunfo
Estos dies, arran del documental sobre el retrobament dels concursants d’Operación Triunfo, este programa de talents ha estat en boca de totes i tots. A la primera i més exitosa van participar dos valencians, Alejandro i Verónica, d’entre els 16 escollits; a ambdós cantants els hem pogut vore a la televisió estes darreres setmanes. Les tres primeres edicions s’emeteren a TVE i, posteriorment, Telecinco aprofità la fama del format per produir les quatre posteriors. Independentment de la cadena, sempre hi ha hagut valencians i valencianes en cadascuna de les edicions. Uns rostres et resultaran més coneguts, d’altres menys, però estos són els 13 concursants d’OT valencians: 9 xics i 4 xiques.
1.- Alejandro Parreño (València)
Alejandro Parreño (Operación Triunfo 1) fou un dels 16 escollits per a formar part de la primera i més exitosa edició d’OT. Últimament, l’hem vist molt als mitjans per l’emissió del documental sobre el retrobament dels concursants d’OT 1. Este valencià entrà a l’acadèmia amb 23 anys. Tot i tenir una ànima musical més rockera, va haver de demostrar les seus destreses en estils pop i llatins, motius de queixa del cantant durant el concurs. Fou el setè concursant en abandonar l’acadèmia i ha publicat 3 àlbums d’estudi.
2.- Verónica Romero (Elx, Alacant)
L’alacantina Verónica Romero (Operación Triunfo 1), malgrat estar 5 voltes nominada, aconseguí posicionar-se la sexta en el concurs amb 23 anys. Ningú és profeta a la seua terra i ha hagut de marxar a Los Ángeles (EE.UU) per viure de la música, arran de l’oferta d’un productor. Ha publicat quatre àlbums d’estudi, dos EP’s, un bon grapat de senzills i ha col·laborat amb el premiat compositor Lucas Vidal.
3.- Tessa Bodí (València)
Tessa (@Tessaoficial) entrà a Operación Triunfo 2 amb només 20 anys i fou la sexta expulsada de l’edició. Després del concurs formà un grup amb dos companyes d’edició, Lunae (Elena Gadel, Marey i Tessa), qui publicaren l’àlbum Olor a nuevo (2003). Amb el tema ‘Hypnotizadas‘ aconseguiren que fóra la cançó de l’estiu. Ara viu a Madrid, on treballa a musicals, com actriu i de docent en teatre musical.
4.- Vicente Seguí (Vilamarxant, Camp de Túria – València)
El campdeturià és l’únic triunfito d’origen valencià de la llista que ha pujat el talent valencià al primer lloc del programa musical. Un joveníssim Vicente Seguí (@vicentesegui) de 24 anys, no només passà el càsting d’Operación Triunfo 3, sinó que guanyà el concurs. Durant la seua carrera musical, ha treballat amb discogràfiques com Vale Music, la Warner Music i Independent. Col·laborà a alguns programes musicals de Canal 9, com El Picú, i, fins i tot, fou l’encarregat de cantar l’himne valencià en la presentaió de temporada 2008/2009 en l’Estadi de Mestalla.
5.- José Gimenez (Castelló de la Plana)
El castellonenc entrà a Operación Triunfo 3 amb 25 anys i fou el primer concursant d’ètnia gitana en entrar al talent show. Només durà 3 setmanes. Pel que fa a la música, José Giménez s’hi dedica com a vocalista en el grup The Gipsy Sound.
6.- Sandra Polop (València)
Concursant d’Operación Triunfo 4, la primera edició del format emesa al Telecinco. La jove valenciana entrà al show siguent menor d’edat, amb només 17 anys, la més xicoteta de l’edició. Des de la seua participació a OT 4, ha estat una asídua dels programes de televisió, ja siga de concursant com de jurat. El 2013 es presentà, junt amb la seua parella sentimental José Montoro, al talent show de TVE, Uno de los nuestros. Amb tres discos publicats, actualment és cantant de la prestigiosa orquesta La Tribu.
7.- Héctor Rojo (Alacant)
Cantant i compositor, Héctor Rojo (@hectorrojo), company d’edició de Sandra Polop, fou el més major d’Operación Triunfo 4, es donà a conèixer amb 29 anys. Va durar sis gales al concurs després de 3 nominacions. Ha publicat un disc Motivos i Palabras (2009), amb el qual aconseguí el premi Estrella Music Award Internacional 2009. El 2015 es graduà en Relacions Laborals i Recursos Humans per la Universitat d’Alacant. Continúa amb la música al projecte H2H.
8.- Guillermo Martín (València)
Amb 24 anys, Guillermo Martín formà part d’Operación Triunfo 4 i destacà pel seu carisma i caràcter extrovertit. Després del concurs participà a altres shows televisius com ¡Mira quién baila!, Al pie de la letra i, fins i tot, a Supervivientes 2010. Però també ha creuat l’Atlàntic per a concursar a La Academia (Mèxic) i ja té dos àlbums publicats. Fou també un dels integrants de l’efímer grup Generación OT.
9.- Leo Segarra (València)
Amb 25 anys, Leo Segarra entrà a concursar a Operación Triunfo 5. Malgrat estar moltes vegades nominat, quedà el tercer de l’edició i fou dels pocs que s’encararen amb el polèmic membre del jurat, Risto Mejide. Leo Segarra ha publicat 3 discos i també es suma a la llista de triunfitos valencians (Verónica Romero, Guillermo Martín) que han canviat el micròfon per la platja i el sol en participar el 2008 al reality Supervivientes.
10.- Xavier Dealbert (Vinaròs, Baix Maestrat – Castelló)
Ben bé podria semblar un alemany que ve a passar l’estiu a la Costa Blanca, però no, tot el contrari, es diu Xavier Dealbert i viu a la frontera amb Catalunya, Vinaròs (Baix Maestrat). El cantant de veu barítona aconseguí el somni d’entrar a Operación Triunfo 5 amb només 20 anys, però li durà ben poc, ja que quedà el penúltim en la classificació de l’edició. Malgrat la seua fugaç participació a OT 5, no ha aconseguit donar-se a conèixer en el món de la música.
11.- Noelia Cano (Mislata, Horta Oest – València)
La valenciana quedà octava en la classificació d’ Operación Triunfo 6 (2008), després de quatre nomincacions. Un any després intentà ser la representant de la candidatura espanyola a Eurovisió amb el tema ‘Cruza los dedos’, però finalment guanyà la preselecció la també concursant d’OT, Soraya Arnelas.
12.- Nauel Sachak (Alcossebre, Baix Maestrat – Castelló)
Guanyador de l’efímera i polèmica edició Operación Triunfo 7 (2011), amb només 6 gales es cancel·là el concurs per les males dades d’audiència. Nahuel, d’orígens humils i natural de Paraguay, residia a Alcossebre (Baix Maestrat) i tenia 19 anys quan entrà al concurs. Ara ha tornat al seu país natal i es dedica a fer espectacles de cúmbia, reguetón i striptease.
13.- Alejandro Forriols (València)
Amb 26 aconseguí ser segon classificat d’OT 7 (2011). Resident a Madrid, ha treballat a diversos musicals, com Hoy no me puedo levantar o Forever King of Pop, i és un dels artistes de l’exitós espectacle cabareteny ‘The Hole’. Ara mateix participa a programa de talents La Voz, a l’equip de Malú, coach a qui sorprengué amb una veu d’aparença femenina a les audicions a cegues.