Menjar sa i responsable és cada vegada més fàcil gràcies als grups de consum
Amb la tecnologia proliferen noves formes de negoci que abasten diversos sectors productius. Aquest article té la pretensió de parlar del negoci de la salut i el benestar mitjançant l’alimentació. Benestar per a un mateix és el que ofereixen els grups de consum, que ajudats per la tecnologia, pareix que s’estan multiplicant. I negoci és el que poden mantenir i generar els productors responsables i de proximitat, gràcies a aquestes iniciatives cooperatives.
Què és un grup de consum?
Un grup de consum és un col·lectiu de persones que compren aliments de forma regular i conjunta directament a l’agricultor o productor. Aquesta podria ser una definició a grans trets. D’ella es desprenen múltiples conseqüències. Per als consumidors, per exemple, el preu és més assequible i el producte és fresc i de temporada. A més, donen suport a la producció ètica d’aliments i reporten grans beneficis socials al seu entorn. Per als productors aquests grups són—entre altres coses— una oportunitat per a augmentar els ingressos i assegurar-se clients fixos. Moltes vegades també és una via per vendre productes difícils de col·locar a altres empreses.
Com apuntar-se a un grup de consum?
Hi ha nombrosos grups de consum per tot el País Valencià. Solen estar oberts a tothom. El més habitual és que establisquen un dia límit per a fer les comandes, i altre dia per a recollir-les en un punt fixat (hi ha que fan repartiment a domicili). La periodicitat i la quantitat la fixa cada consumidor. Això sí, els aliments són de temporada, és a dir, del que dóna la terra o l’animal cada època de l’any. Molta gent prefereix aquesta manera de proveir-se d’aliments que anar de compres. En aquesta pàgina d’Eco Agricultor es pot consultar, per províncies, un llistat amb una gran quantitat de grups de consum.
Cas pràctic
Aquesta revista ha contactat amb el Grup de Consum El Cabasset de Gandia perquè oferisquen als lectors la seua experiència. Pel que fa al funcionament ens han dit el següent: “La dinàmica del grup és prou senzilla: a través d’una aplicació informàtica de codi obert, compartida amb altres grups de consum del País Valencià, els socis poden accedir a l’oferta dels nostres productors associats. Diumenge a la nit es tanca el termini per a fer les comandes, i dimecres a la vesprada els productors ens porten, al local de l’associació, els productes que el grup ha demanat. Les comandes es preparen en cistelles entre tres o quatre persones sòcies i es procedeix a l’arreplegada per part dels compradors. Per a unir-se només cal abonar una quota anual simbòlica, i assumir el compromís de participar en les tasques del grup”.
Es van constituir com a grup de consum l’abril d’enguany. A hores d’ara ja treballen amb una dotzena de productors de la Safor i de les comarques més properes, que els proveeixen de productes de l’horta, llet, ous, formatge, pa i derivats, oli d’oliva, begudes, etc. Estan intentant aconseguir altres productes dels quals encara no disposen. Cosmètica i higiene.
Altres grups de consum que podrien interessar-te
¡El Rusc que diu sí!
És una iniciativa de consum que va nàixer a França l’any 2011. Una mostra de com afavoreix la tecnologia a la proliferació de projectes que fomenten la producció i el consum ecològics. Cada grup s’obri un rusc al seu poble o barri i compta amb l’ajuda d’una organització consagrada. El projecte compta hui dia amb més de 900 columnes arreu d’Europa. A la seua pàgina es pot consultar la informació de totes elles, incloses les tres de la ciutat de València i la d’Alaquàs (Horta Oest). La Colmena de Las Naves és una de les de la capital. A la seua pàgina destaquen que tenen “fruites i verdures de temporada, ous, salses, patés, postres vegans i artesanals, vins ètics, cerveses BIO i pa ecològic”. Les altres dos de València són la de València Extramurs i WayColmena. I la d’Alaquàs és Alaquàs Monvital.
Grup de consum ‘Sóc el que menge’
Però fora d’aquest ‘ruscs’ hi ha vida. Per exemple, el Centre Social Bar Terra convida a tothom a participar en el seu grup de consum. Ho fa a través del seu web, on tenen totes les indicacions de com fer-ho. Des del barri de Benimaclet el col·lectiu tracta de promoure l’agricultura ecològica destacant el potencial de la comarca de l’Horta. “Necessitem potenciar el consum de productes que siguen respectuosos amb el medi ambient, que provinguen del comerç responsable i que possibiliten el canvi social”, asseguren.
En aquest article podrien haver aparegut altres grups de consum diferents, però com que no caben tots, ni de bon tros, s’ha fet aquesta tria. Els grups de consum estan multiplicant-se, i amb ells, la gent que menja sa, respectant el producte i els productors. Un hàbit d’allò més antic al qual cada vegada més gent vol tornar.
FOTO: La Colmena Que Dice Sí