«Fem xarxa» per a visibilitzar les dones i lluitar contra agressions sexistes
Crear sinergies que permeten millorar el treball de les dones en la indústria musical, crear i unificar protocols contra agressions sexistes en festes i festivals i establir una xarxa de contactes, comunicació i treball en conjunt entre les treballadores del sector musical, els col·lectius i les institucions. Són els tres objectius amb els quals naix aquesta iniciativa baix el lema «Fem xarxa». El pròxim dijous 9 de novembre a les 16 hores, se celebrarà, a la Sala de Premsa de l’Auditori de Castelló, una reunió que aplegarà artistes i treballadores del món de la música, col·lectius feministes i entitats públiques. L’activitat està inclosa dins de la programació del Trovam.
«La trobada es diu “Fem xarxa”, perquè estaria bé que d”aquesta isquera un grup de treball per a no fer cadascú la guerra pel nostre costat. Seria ideal que aquest encontre fóra l’inici d’un treball conjunt que s’efectue de manera estable i constant, comptant amb treballadores, col·lectius i entitats». Així explica la coordinadora de l’esdeveniment, Inma Expósito, un dels propòsits principals de l’acte.
Eixir de la reunió amb idees clares i propostes concretes no serà fàcil. Per a això, l’esdeveniment comptarà com a ponents amb dones que ja tenen una experiència en diferents lluites dins dels seus àmbits.
Ada Díez i Lu Sanz, membres de Hits With Tits
Hits With Tits és un projecte que dóna visibilitat real a la dona dins el panorama musical, del còmic i de la il·lustració, sense excloure però amb les idees clares. Editen recopilatoris en format vinil de 12”, que demostren que vivim un moment en el qual les dones son part activa del discurs musical. També estan acompanyades per un elenc d’il·lustradores que li donen color al projecte. La seua idea no és només promocionar el recopilatori en si mateixa, sinó a tots els grups i artistes que formen part. Organitzant concerts, festivals com el Truenorayo Fest, esdeveniments i exposicions itinerants.
Marta Pérez Fargas i Carla Alsina Muro, representants del col·lectiu Poble Sec Feminista BCN
El col·lectiu Poble Sec Feminista ha fet un procés comunitari per abordar les violències masclistes a festes majors. Han elaborat un protocol d’actuació que va rebre el Premi 25N – Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, convocat per l’Ajuntament de Barcelona. Han dut a terme accions de sensibilització, de formació a agents preventius, debats i també han organitzat espais de treball amb les entitats i locals. Una de les estratègies més cridaneres que tenen per fer visible la lluita feminista és l’utilització de marxandatge fet al barri.
Vera Carrión i Laura Albert, membres del col·lectiu Fusa Activa
«Hi ha molts espais públics on la majoria visible continua sent masculina, un d’aquestos espais és la música i és per això que tenim la iniciativa de fer difusió d’aquells projectes on les dones participen, fer-les visibles, escoltar-les. Més encara d’aquelles que tenen un missatge feminista i antipatriarcal a transmetre». Tot el que fa aquest col·lectiu es pot consultar entrant a la seua pàgina web.
En l’acte també participaran Maria Such, Llum Quinyonero i Alicia Brancal com a representants institucionals. Such és Directora General de l’Institut Valencià de la Dona. Quinyonero, diputada en les Corts Valencianes i Presidenta de la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI. Per últim, Brancal és regidora d’Igualtat a l’Ajuntament de Castelló.