El curt valencià sobre els repartidors que ha fet viral Jordi Évole
El Jameson Notodofilmfest ja va per la seua 16a edició, i enguany està cridant l’atenció un curtmetratge en concret. Es tracta de ¡Hola, buenas noches! un projecte dut a terme a València, amb un equip íntegrament valencià. El director Pau Rodilla fa un parell de dies va piular al seu perfil de Twitter el curt mencionant Jordi Évole en un intent de donar-li repercussió. I va funcionar! Poques hores després, el presentador de Salvados va piular enllaçant el curt, convidant als seus més de 3 milions de seguidors a veure’l.
“1o nos robaron el tiempo y ahora han creado con él una indistria del falso tiempo libre”.
Un corto de @paurodillahttps://t.co/RYOMrlB7rI— Jordi Évole (@jordievole) 24 de març de 2018
Donant-li al play podràs veure el curtmetratge íntegrament, amb una durada de 3:10. Tres minuts que després enceten hores i hores de debat perquè el tema que tracta és prou espinós. El curtmetratge reflexiona sobre les condicions laborals dels repartidors a domicili en concret. Però en general, és una crítica al consumisme i la reflexió final de que tots som peces de l’engranatge i podem/volem fer poc per canviar-ho. El vídeo és actualment 25é a les tendències de Youtube, i ja supera les 26 mil visualitzacions.
Carlos Vera
Hem parlat amb Carlos Vera, protagonista del curtmetratge, el qual ha col·laborat amb Tresdeu Media. Carlos no és actor, va estudiar publicitat i ha treballat de creatiu, encara que actualment és tècnic de postproducció de so. I com ha arribat Carlos a protagonitzar aquest curt? «Com s’enganyen als col·legues, et conten una milonga i et lien. La història està guai i em va encantar que fora un pla seqüència, crec que va ser el més determinant. Tant per l’operativitat com pel fet de gravar-lo en una sola nit.»
L’actor improvisat se sent com a que se’ls ha anat de les mans. «Jo m’encarregue del so i de la música però ara m’està veient molta gent la cara, i de sobte és… buah! S’estan disparant les visites al Youtube en un projecte que al cap i a la fi el fas sense un objectiu concret. Bàsicament per no perdre la il·lusió per viure, com altres projectes distints a la feina del dia a dia. I mira, gràcies al tweet de Jordi Évole ara està funcionant.»
Preguntat sobre l’objectiu de l’obra, Carlos se sincera: «La idea del curt no intenta adoctrinar. La reflexió del repartidor està enclaustrada en els temps actuals que corren. Et queixes però no fas res. Eres una ferramenta més del sistema.»
Jameson Notodofilmfest
L’equip del curtmetratge és íntegrament valencià. De fet, també hi treballen la parella i el cosí del propi Carlos. Per la seua banda, el director i guionista Pau Rodilla, també és valencià i és director d’art a l’agència de publicitat Maslow. Pau i Carlos solen treballar junts i tenen relació professional i personal. Havien provat de fer un projecte conjunt però per falta de temps ho van haver d’aparcar. Però ara ha sorgit endavant aquest treball per a participar al Jameson Notodofilmfest.
«Si rasquem una nominació seria la bomba! Allí es presenta gent molt top. El nostre projecte es podria dir que és una brometa en realitat. És una reflexió crítica cap a nosaltres mateixos, això és una de les coses per les quals vaig acceptar.» Ens comenta Carlos, un poc sobrepassat però a la vegada expectant.
De moment desconeixen en quina situació es troba el curt al concurs. La convocatòria s’ha tancat i no hi ha data concreta de quan s’anunciaran els finalistes. El que sí se sap és que el pròxim 31 de maig es coneixerà el palmarès d’aquesta 16a edició. El festival compta amb un jurat composat per Paula Ortiz, Guillermo Arriaga, Irene Blecua, Javier Fesser i Rodrigo Sorogoyen. Hi haurà fins 19 premis a repartir, des del primer premi a la millor pel·lícula dotat amb 6.000 euros, passant pels artístics, tècnics, del públic i altres sense dotació econòmica però amb prestigi.
Nosaltres seguirem la pista al curt per veure fins on arriba al festival i vos ho contarem.