Les teues estadístiques del futbol valencià al mòbil
Has arribat a debutar a l’equip de futbol del teu poble? A quina categoria? A quina divisió? No importa perquè si has estat federat pots consultar totes les teues estadístiques a l’app de la Federació Valenciana de Futbol (FFCV). Els partits que has jugat, els gols que has marcat (o t’han marcat), les targetes que has vist… L’aplicació va ser llançada a l’octubre de 2014 i en les seus successives actualitzacions ha experimentat una notable milloria.
Està disponible per a Android i per a iOS. Una vegada descarregada i instal·lada, pots escollir entre futbol 11, futbol 8 i futbol sala, tant masculí com femení i buscar la teua divisió i el teu equip. La llàstima és la publicitat massa invasiva i haver de pagar per desfer-te d’ella.
Un altre punt en contra de l’aplicació és que es troba exclusivament en castellà. Tenint en compte que es tracta de la Federació Valenciana, i un alt percentatge dels usuaris són valencianoparlants deuria com a mínim ser bilingüe.
Eshifuva
Però en açò del futbol sempre hi han romàntics que superen l’oficialitat i el rigor federatiu. Eshifuva es l’acrònim d’Estadística i Història del Futbol Valencià, un bloc portat a terme per dos romàntics del futbol José Benavent i José Pino. Aquests dos amics aprofundeixen en la història del futbol valencià i en la dels seus jugadors i entrenadors. El seu objectiu és que cada club i cada jugador tinga ordenada la seua carrera com es mereix. No tenen cap ànim de lucre, sols el suport dels protagonistes els ajuda a seguir endavant.
De fet els costa molt recollir les dades ja que no compten amb l’ajuda de la Federació ni de molts clubs. Si jugues a algun dels primers equips de les categories regionals, pots donar-los tu mateix les teues dades visitant la seua web. Tenen un fum d’estadístiques del futbol valencià d’allò més variat. Classificacions de campions, golejadors històrics, porters menys golejats, històric de partits jugats o entrenats…
Fins i tot van aconseguir editar dos anuaris en temporades consecutives. Dos recopilatoris en paper en una molt bona edició que resumeixen totes les estadístiques del futbol valencià de les temporades 2012/13 i 2013/14.
Valencianitzant el futbol
Malauradament tant l’app de la FFCV com el bloc Eshifuva no es decideixen per emprar el valencià. Com ja vos contàvem fa unes setmanes la iniciativa de la Plataforma per la Llengua al País Valencià. Un manifest mitjançant el qual es pretén que els clubs valencians no deixen de banda als seus aficionats valencianoparlants.
També han sorgit veus que reivindiquen la recuperació del nom original del València CF. Al 1919 l’equip blanquinegre va nàixer com Valencia Football Club. Un apel·latiu anglés tal i com es feia a la majoria de clubs de futbol de l’època. Al 1941 el franquisme va obligar a tots els clubs a passar totes les denominacions al castellà. Ja al 1972 aquesta normativa va ser derogada però el València CF va desestimar recuperar el nom fundacional.
Entenent que la recuperació del nom original del Valencia és un pas més en este camí de valoració del passat de l’entitat i que la propera cel·lebració del centenari de la fundació del club en 2019 és el moment idoni per a fer-ho, els sotasignants, abonats, accionistes i aficionats del Valencia, demanem a la presidència de la societat la restitució de la denominació original de l’entitat.
El comunicat ja té un bon número de signants, si et vols sumar segueix les instruccions que hi indiquen a la part baixa del post.
*Foto de la portada extreta de la web de FFCV