Inici » Notícies » 4 llibres que ens hem comprat a la Fira del Llibre
Ahir va finalitzar la Fira del Llibre a les tres principals localitats del País Valencià. Casetes, exposicions, presentacions de llibres, xarrades, col·loquis… Tot un reguitzell d’activitats a llocs emblemàtics de les ciutats que conviden a consumir cultura i comprar llibres. Una excusa perfecta per permetre’s un capritx… o quatre. Amb quines obres t’has fet enguany? Nosaltres et passem a contar els 4 llibres que ens han agradat i s’hem comprat a la redacció de Tresdeu.
Un llibre que no faltarà a les nostres prestatgeries es el de l’escriptor i periodista Vicent Marco. I il·lustrat pel dissenyador i creatiu Raúl Salazar. Dedicat als valencians i valencianes que van nàixer entre 1975 i 1992, la “Generació Son Goku” que van viure al seua pre i adolescència als 80 i 90. Per a Marco «és la generació que va créixer veient dibuixos en valencià, que té referents propis com Babalà, Joan Monleón i Son Goku, i l’última que va viure la seua infància sense telèfon mòbil».
Els que haveu nascut entre aquestes dates trobareu ideal aquest viatge nostàlgic. Referències a Les boles del Drac, Dr. Slump, Doraemon o Musculman… tot un munt de sèries de televisió, única oferta per entretenir-se davant una pantalla. I a més una font inesgotable d’aprenentatge del valencià. Per als que haveu nascut després, pot semblar interessant veure i escoltar com es divertien els que de la generació que vos precedeix. Ací teniu el divertit vídeo de presentació.
La Fira del Llibre de València va acollir la presentació de sis llibres sobre la repressió franquista i la lluita antifranquista al País Valencià. Entres ells, el de la periodista i escriptora Cristina Fallarás titulat Honrarás a tu padre y a tu madre. La protagonista d’aquesta novel·la s’anomena, no per casualitat, com l’autora. Aquesta empren un viatge als seus orígens familiars on descobreix secrets dels seus avantpassats, i conseqüentment sobre la seua pròpia identitat.
L’autora tracta de fugir dels típics tòpics que sempre s’han contat sobre la Guerra Civil, i a mig camí entre la novel·la i la crònica conta com evoluciona política i socialment l’estat. Basada en molts fets reals però reforçada amb esguits de ficció. Així s’ajuda a explicar els fets que les indagacions no han aconseguit desvelar al 100%.
Vicenta Llorca ha posat al mapa literari a la Delicada de Gandia. Per a qui no conega la història, la llegenda conta que aquest personatge va morir al caure-li damunt una flor de gesmiler. L’autora i la il·lustradora Manola Roig, han assumit el repte de novel·lar la història tenint en compte que només es coneixia el final, la mort de la protagonista.
El resultat és un llibre apte per a totes les edats el qual recull totes les versions possibles dels fets situats al segle XV. S’exploren les diverses possibilitats i enigmes al voltant d’una de les figures femenines del refranyer valencià. Tal i com van dir a la presentació del llibre s’ha tractat de convertir-la com un emblema de la fragilitat i no de la feblesa.
La nova novel·la de Joanjo Garcia ens parla sobre política, sexe i cultura. Es tracta del llibre més menut a la Fira del Llibre de València pel que fa a novel·la. El protagonista és Xavi, un participant d’un simposi de literatura pornogràfica, el qual, 20 anys després d’aquest simposi, troba una novel·la d’altres dels assistents.
Aquest és el punt de partida perquè Xavi inicie la cerca dels seus antics companys. Els distints personatges amb els quals es trobarà li faran redescobrir la seua joventut i veure-la des d’un altre prisma. Garcia es fa servir del relat eròtic per fer una anàlisi política mitjançant una novel·la construïda com un joc de nines russes. Resulta interessant viure i veure el camí que travessa (travessem) els joves alhora de formar-nos política i ideològicament. Un simple detall pot fer-te virar d’esquerra a dreta i viceversa.