Què se sap de les pel·lícules sobre el crim d’Alcàsser?
Fa cosa d’un any saltava la notícia de que Netflix començava el rodatge d’una sèrie sobre el crim d’Alcàsser. Aquesta sèrie amb format documental s’estrenarà a la plataforma en aquest 2019, però dos produccions de ficció li han furtat part del protagonisme. Fa uns dies s’estrenava el 2n tràiler oficial de Las niñas, la pel·lícula que recrea el Cas Alcàsser basant-se al contingut del sumari del juí. Per altra banda 75 días segons conta la seua productora abordarà de ple els aspectes més polèmics del cas. Cap de les dues tenen encara data d’estrena.
Al 1992 l’assassinat de les xiquetes d’Alcàsser i la posterior cobertura mediàtica del cas, va crear un abans i un després en la manera de tractar la informació a l’Estat espanyol. Crims i assassinats titllats per aquells temps com crònica negra succeïen amb una periodicitat similar a la que podien succeir antany o hui en dia. Però aquell any, després de dos grans esdeveniments com els Jocs Olímpics de Barcelona o l’Expo de Sevilla, aquest crim va pillar a contrapeu a tota la societat.
Mediatització del crim
Ja durant el temps que les xiquetes van estar desaparegudes tots els mitjans de comunicació s’hi van dedicar a fons. Una cosa semblant al que hem viscut recentment amb el xiquet caigut al pou de Totalán. Molts analistes televisius coincideixen a afirmar que la teleporqueria a Espanya va nàixer el dia que es van trobar els cossos de les adolescents. També durant el posterior juí, altres programes es dedicaven a escarbar en detalls morbosos. Altres a donar veu a una teoria de la conspiració la qual contradiu la versió oficial, promoguda per un dels pares de les xiquetes. Cal remarcar també, que l’estiu passat, davant les informacions de les noves produccions, la mare d’una de les xiquetes va emetre un comunicat oposant-se i rebutjant els audiovisuals.
Las niñas
Aquesta pel·lícula, tal i com ja hem dit abans, no fa cas a la teoria de la conspiració. Se centra en contar la història d’un dels inculpats quan ix de presó després d’haver complit condemna. Una cadena de televisió l’allotja a un hotel de luxe hores abans de realitzar-li una entrevista en exclusiva.
El valencià Manuel Giménez de Llano és el director de Las niñas i aquest serà el seu primer llargmetratge. Ha rodat diversos curtmetratges, documentals i programes de televisió des dels anys 80. A una entrevista concedida al Levante, assegura que feia anys que tenia al cap dirigir aquesta pel·lícula però ara s’han donat les condicions financeres idònies. Giménez de Llano diu que vol mostrar la violència crua, tal i com és, sense artificis. Sense aprofundir en el morbo, pretén centrar-se i denunciar la violència contra la dona.
75 dias
La pel·lícula 75 días dirigida per l’extremeny Marc Romero es troba en fase de rodatge, encara que el mateix director esperava estrenar-la al mes de març, al festival de Màlaga. Compta amb actrius i actors de renom com Ana Fernández, Macarena Gómez o Antonia San Juan. Com al cas anterior també serà el primer llargmetratge del seu director. Tal i com afirma la productora, el film abordarà les irregularitats comeses durant la instrucció del cas. Podeu veure aquest clip amb un fragment del muntatge.
Per a més informació sobre el cas podeu consultar aquest extens article.