2 obres de teatre valencianes per reflexionar: El Moviment i Delirium
El teatre forma part de la cultura i creativitat valenciana i actualment tenim l’oportunitat de veure dos destacades produccions valencianes. Per una banda, la Companyia Teatre Micalet estrena El Moviment, de Manuel Molins, una metàfora sobre la manipulació del poder, amb la direcció de Joan Peris. Per altra Teatro del Contrahecho encara l’alcoholisme i altres tipus d’addiccions en la tragicomèdia social Delirium. Ambdues obres estan actualment en cartell.
El Moviment
El Moviment és una metàfora sobre la manipulació del poder, un efecte espill sobre les conseqüències de l’autoritarisme. Ens fa preguntar-nos si realment duem un feixista al nostre interior. Al muntatge, coneixerem la història d’un professor de secundària que, a partir d’una experiència personal, posa en marxa un pla per mostrar als alumnes com és de fàcil manipular-los.
El seu director Joan Peris ha apostat per un repartiment jove, format pels intèrprets Paula Albert, Helena De Luis Sapiña, Mateo Medina, Sergio Novella, Edu Rodriguez i Cristina Sanmartín. Aquest grup dona vida als alumnes d’institut, contant també amb el reconegut actor per la seua trajectòria teatral, Ximo Solano, que interpreta el personatge del professor.
Tots ells protagonitzen aquest espectacle que planteja moltes preguntes. Estem involucionant? Per què creixen els extremismes que qüestionen la democràcia i Europa? Quina relació hi ha entre Franco i aquests líders? Els joves coneixen la nostra història recent? Sabem dialogar i arribar a pactes?
Companyia Teatre Micalet estrena amb El Moviment la seua 33a producció pròpia celebrant la 25a temporada de trajectòria artística. La producció estarà en cartell al Teatre Micalet (carrer Guillem de Castro, 73 de València) fins el 24 de novembre. Dimecres, dijous i divendres a les 20:00; dissabtes i diumenges a les 19:00. Entrades disponibles ací.
Delirium
Delirium reflexiona sobre l’alcoholisme i altres tipus d’addiccions, com el consum compulsiu, els videojocs, el consum de porno en línia i l’ús del mòbil. Després de la seua anterior obra, Segarem ortigues amb els tacons sobre la prostitució, la companyia valenciana Teatro del Contrahecho es consolida en el teatre contemporani de temàtica social.
Segons l’OMS, més de 3 milions de persones moren anualment a causa de l’alcoholisme. L’inici del consum cada vegada té lloc més prompte: un 81,2 % de joves menors d’edat declara haver ingerit begudes altament graduades alguna vegada a la vida. Aquesta realitat incòmoda, que la societat prefereix ignorar, és la matèria primera Delirium.
La tragicomèdia està escrita per Marcos Luis Hernando, i dirigida per Isabel Martí. Els protagonistes de Delirium són tres dones (Rosanna Espinós, Pilu Fontán i María Poquet) i dos homes (Alberto Baño i Ernesto Pastor). Apostats en un bar com «pardalets enfilats en un cable d’alta tensió», compara l’autor del text. Hernando s’ha inspirat en «eixos habitants de barres que veus asseguts en el seu tamboret amb la mirada perduda i la copa davant».
Delirium reprodueix fidelment les converses de barra de bar. Amb debats candents com la pena de mort, la legalització de les armes, l’aporofòbia, la corrupció, l’eclosió dels runners i la massificació turística, però en realitat, no s’aprofundeix en cap. La companyia Teatro el Contrahecho s’instal·la del 31 d’octubre al 10 de novembre a la Sala Ultramar (carrer d’Alzira, 9 de València) i el 17 de novembre hi ha funció al Cinema-Teatre Ricardo Cebolla de Corbera (Ribera Baixa).