Coneix amb Gonçal els factors astronòmics per no perdre’s aquesta tardor
L’il·lustrador Gonçal Beneyto ha preparat per al seu perfil d’Instagram una sèrie d’esdeveniments astronòmics interessants que tindran lloc aquesta tardor. Per començar les pròximes llunes plenes que tindrem seran el 13 d’octubre, el 12 de novembre i el 12 de desembre. El 8 d’octubre, el dimarts vinent, hi haurà una pluja d’estels dracònids. Ja el proper 11 de novembre el planeta Mercuri creurà per davant del Sol, un fenomen que no tornarà a passar fins 2032. I el 13 de desembre hi haurà una pluja d’estels gemínids.
Més esdeveniments d’octubre
3 d’octubre: Conjunció de la Lluna i Júpiter
5 d’octubre: Conjunció de la Lluna i Saturn
8 d’octubre: Pluja de dracònids.
La pluja de dracònids és una pluja de meteors menors que produeix tot just uns 10 meteors per hora. És produïda pels trossos de pols deixats pel cometa 21P Giacobini-Zinner, que es va descobrir per primera vegada el 1900. El més probable és que qualsevol activitat notable es produïsca entre les 23:00 hores del 8 d’octubre i a la 01:00 de la matinada 9 d’octubre. Aquestes hores afavoriran més l’àrea de l’Atlàntic, incloent Europa occidental, Àfrica nord-occidental, el sud-est d’Amèrica del Nord i Amèrica del Nord oriental. Els meteors irradiaran de la constel·lació de Draco, però poden aparèixer en qualsevol part del cel.
13 d’octubre: Lluna Plena
20 d’octubre: Mercuri en màxima elongació est.
L’òrbita de Mercuri està més a prop del Sol que la de la Terra, el que significa que sempre apareix a prop del Sol i es perd la major part del temps per culpa de la brillantor del Sol. Tan sols ho pots observar durant uns pocs dies cada vegada que aconsegueix la seua major separació del Sol (màxima elongació). Aquest fenomen es repeteix aproximadament un cop cada 3-4 mesos i es produeix alternativament durant el matí o la vesprada, depenent de si Mercuri es troba a l’est o a l’oest del Sol. Quan es troba a l’est del Sol, surt i es posa poc després del Sol i és visible durant el capvespre. El millor moment per fotografiar Mercuri és just després de la posta de Sol.
21 i 22 d’octubre: Oriònides. La pluja d’estrelles oriònides sol tenir una mitjana de fins a 20 meteors per hora en el seu apogeu. És produït pels grans de pols deixats pel cometa Halley. Aquest any arriba al seu punt màxim la nit del 21 d’octubre i el matí del 22 d’octubre. En aquest moment la fase lunar és del 45,1%, de manera que les condicions per gaudir-la són moderades (hi ha certa llum de Lluna). Aquesta pluja d’estrelles és visible des d’ambdós hemisferis.
28 d’octubre: Lluna Nova. Els dies al voltant de Lluna Nova són ideals per fotografiar el cel nocturn. A l’octubre, el centre galàctic de la Via Làctia és visible. També pots capturar rastres d’estrelles.
28 d’octubre: Oposició d’Urà.
A les 08:02 UTC, Urà es troba en la posició més propera a la Terra i la seua cara visible està completament il·luminada pel Sol a una magnitud de 5,7. És més brillant que en qualsevol altra època de l’any pel que és el millor moment per observar i fotografiar Neptú. No obstant això, fins i tot estant en la seua aproximació més propera a la Terra, no pots distingir a Urà més que com un punt de llum en forma d’estrella a simple vista. Sense l’ajuda d’un telescopi, no pots veure amb claredat al planeta.
29 d’octubre: Conjunció de la Lluna i Venus.
31 d’octubre: Conjunció de Mercuri i Venus.
31 d’octubre: Conjunció de la Lluna i Júpiter.
Font: Grup de Facebook “Cosmos“