Panxo (Zoo): “El 2015 hi haurà Zoo per a una bona estona”
Panxo ens té acostumats als bons temes. De col·laboració en col·laboració ha posat pessics de la seua veu i lletra en altres projectes i grups com a Riot Propaganda, #RadioMacramé o a peces com “Revolucionari” (Aspencat), “Hui” i “Ser o no ser” (Atupa) i “Se’n va amb el vent” (Obrint Pas) entre d’altres. Amb ZOO deixa un poc de banda l’esperit nòmada, recupera part del passat com a “Sophy ZOO” . El saforenc ha llançat el seu esperat treball Tempestes vénen del Sud (Propaganda pel Fet), un disc que, segons la crítica, porta lletres que es mouen entre el combat explícit i el maneig de la ironia. També ha fet ja diversos sold outs de les entrades per als concerts de presentació i és un dels atractius del Festivern 14/15. L’entrevistem per saber com ho ha viscut tot. Fotografies de Xepo WS.
T’hem vist en #RadioMacramé, Riot Propaganda, Orxata i has col·laborat amb Obrint Pas, La Raíz o Atupa. Per què decideixes deixar l’esperit musical nòmada i t’assentes en un projecte concret com ZOO?
Tenia ganes, estava cansat d’eixe “nomadisme”. La causa d’això era també la meua falta d’iniciativa i confiança per engegar un projecte musical sòlid. Ara mateix m’abellia, tenia ganes i veia que podia anar bé la cosa.
Què significa per a tu aquesta nova criatura que es diu Tempestes vénen del Sud?
Per mi significa moltes coses: poder fer un treball musical des del principi fins el final, l’he pogut coordinar i dirigir, he tingut molta llibertat de producció. A més a més m’he sentit molt realitzat per haver pogut compartir el projecte amb gent a la qual m’uneixen vincles musicals i d’amistat. I en definitiva he obtingut un resultat que em m’obri la possibilitat de poder amb la música i conèixer món amb la meua música.
Al nou disc fas col·laboracions amb Toni Mejías (Los Chikos del Maíz), Rodrigo (At Versaris) o Pablo Sánchez (La Raíz). Per què els esculls per col·laborar al disc Tempestes vénen del Sud?
Principalment per amistat. Amb Toni Mejías tinc una relació quasi fraternal i he compartit molts projectes amb ell. Rodrigo Laviña (At Versaris) fa molt bona música, a banda de l’amistat, ens uneix el gust per un tipus de rap concret, ens agraden els mateixos sons i estils. I amb Roy Mercurio (DREMEN), a banda de l’amistat també, admire molt el seu relat personal, per com enfoca les lletres que, en certa mesura, és del que tracta el rap: d’escriure lletres.
Des que publiques el single “Estiu” l’ huracà ZOO ja s’olorava abans de Tempestes vénen del Sud. Quin balanç fas de la rebuda de ZOO per part del públic?
Des que vam treure la cançó, i al llarg de tot l’estiu en què hem estat fent el nostre propi crowdfunding venent les samarretes de ZOO, he pogut apercebre de primera mà les sensacions de la gent del públic als concerts quan escoltaven d’ “Estiu” i les seues ganes de més del projecte ZOO. Això m’ha animat molt, veure el recolzament de la gent i com col·labora comprant una samarreta. El meu balanç és molt positiu.
Creus que amb el teu nou treball aportes un punt de renovació al panorama del hip-hop valencià?
Jo no he inventat res dins de la música, potser a l’àmbit del País Valencià sí que he aportat coses noves, però tots els grups fan aportacions noves a la música. Qui hauria de dir què hem aportat és la crítica i el públic.
Des dels teus inicis amb el rap fins ara, com has vist la teua evolució musical?
A nivell de lletres, s’ha vist com he crescut com a persona, abans escrivia més lletres relacionades de l’adolescència. I a nivell musical he obert la perspectiva, he escapat un poc del rap clàssic, he agafat més ritmes del techno, i també un ritme més ràpid, he introduït més instruments, cante amb tornades melòdiques i he aconseguit més sonoritat, que en un principi no pertany al gènere de rap més estricte.
No escoltàvem un “Sants-València” almenys des del “Camals Mullats” (La Gossa Sorda i Pirat’s Sound Sistema) i veiem que Rodrigo (At Versaris) a la cançó “Imperfeccions” diu frases com “València és més que ska i gralla”. Busqueu reivindicar que hem aconseguit més diversitat musical?
El que intenta Rodrigo des de Barcelona és dir a la gent de fora del País Valencià que a la nostra terra fa molt de temps que passàrem aquesta línia que ens limitava estilísticament a la dolçaina i l’ska. El que tracta Rodrigo és transmetre eixe missatge a la que gent que potser no viu la música del País Valencià de més a prop. Ara al País Valencià anem més enllà musicalment, fa molt de temps que hem superat això. Veiem que la majoria de grups llevat de La Gossa Sorda, que s’emmarca en aquest estil, hi ha propostes més diferents i ho veiem des d’Auxili, Aspencat, El Diluvi i Smoking Soul’s fins Atupa, Frida o Arrap. Hem de felicitar-nos per això i per la bona salut musical que tenim al País Valencià.
Twitter i Facebook ha evidenciat el bon acolliment del teu disc i part d’aquest feedback es pot localitzar al nord, al Principat. Per què creus que has tingut tan bona rebuda a Catalunya?
No ho sé cert, però des que vam traure la cançó “Estiu” ja vam veure que al Principat s’estava compartint molt. Al llarg de l’estiu rebíem notícies que el nostre single sonava a les Festes Majors de molts pobles de Catalunya. Eixa és almenys la sensació que hem tingut dins del circuit en el qual ens movem. És curiós que on primer s’han exhaurit les entrades de les tres presentacions úniques del disc ha sigut el de Barcelona, casualment l’últim concert de presentació del disc que farem, i això ha sigut un estímul molt gran. Crec que ara als Països Catalans, en el sentit musical, el País Valencià som un poc l’enveja de Balears i Catalunya, per la varietat i la qualitat de la nostra música.
Per què “ZOO”?
El primer projecte que tenia en solitari era “Sophy ZOO”, en un primer moment el “zoo” feia referència a la part animal que tenim els humans, i a banda d’això el nom en si té un bon impacte visual i sonor.
Com arribes a dedicar-te a fer música i lletres?
Vaig picar l’ham de la música quan anava a l’institut, als anys ’90, en eixe moment començaven els grups de rap a l’Estat espanyol i jo vaig descobrir-lo com a gènere i les moltes possibilitats expressives que tenia. No sóc músic, no he tingut cap formació musical acadèmica, però tenia ganes d’expressar-me, vaig trobar una motivació amb el rap i la música i llavors escrivia sobre les coses que vivia, el carrer, i tot allò amb què em sentia identificat.
Veiem que grups com Obrint Pas, Orxata, 121dB o Mugroman deixen els escenaris o fan una aturada indefinida. Tu també portes molt anys fent música. Tindrem ZOO per a llarg?
No ho sé cert. De moment sabem que per al 2015 hi haurà ZOO per una bona estona. El temps dirà. Amb aquest projecte tinc la sort que em dec només al públic, i quan senta que no tinc res que oferir, pararé. Esperem que ZOO vaja per a llarg.