El Mural 12: la música i al seu potencial en les polítiques culturals
Els valencians posseïm un patrimoni musical riquíssim i divers. És indubtable que la música està vivint, en la primera i segona dècada del segle XXI, un dels moments creatius més interessants amb una producció estilística ben diversa que podria entrar en el mercat de la cultura en igualtat de condicions que la música feta en altres indrets del planeta.
La collita és bona i hi ha un públic potencial. Ara caldria connectar els uns amb els altres perquè, des de fa massa temps,els creadors arrosseguen un dèficit d’atenció per part de les institucions i dels mitjans de comunicació que els ha fet bastir circuïts alternatius de difusió. Ara, potser, és el moment de fer un impuls per reiniciar i formatar la cultura.
El Mural 12 d’Escola Valenciana exposa les possibles eines per fer-ho. Com diu el professor PauRausell, expert en economia de la cultura de la Universitat de València, “Tenim capital físic de sobra i el que hem de fer ara és activar el capital humà.’ La màxima expressió d’eixe capital humà la trobem en les bandes de música i les escoles que les envolten. Tota aquesta xarxa de base actua com un eix vertebrador de primer ordre. El president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Pedro Manuel Rodríguez, desplega unes xifres aborronadores que mostren com les bandes de música són la primera indústria cultural del País Valencià.