Les Nits al Castell de Xàtiva després de Rus
L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i la tinent d’alcalde Cristina Suñer, responsable de l’organització d’aquesta edició, van presentar ahir de matí el cartell del XVIII Festival Nits al Castell de Xàtiva. A la roda de premsa de presentació també va assistir el nou director artístic del festival, Rafael Jordán. L’elenc d’enguany està conformat pel violinista Ara Mailikian, l’actor Rafael Álvarez el Brujo i els cantants Mª del Mar Bonet i Kiko Veneno.
El nou director del festival, Rafael Jordán, és un professional amb quinze anys d’experiència en el sector de la producció d’arts escèniques i música. És soci de l’empresa Pro21cultural, dedicada a la gestió cultural i a l’organització, programació i comunicació cultural. Amb experiència en la programació d’espais culturals, els seus membres han gestionat i programat el Teatre Tívoli de Burjassot i l’Auditori de la Casa de Cultura del mateix municipi, han dirigit, programat i gestionat el Teatre Micalet de València i actualment gestionen el Teatre Calderón d’Alcoi.
Jordán ha realitzat la programació directa o parcial en nombrosos festivals d’arts escèniques, des del Marquesa Concerts de Gandia a Cicles de teatre en la Universitat de València, Castelló i Alacant. Pro21cultural realitza més de cent cinquanta projectes culturals per any i forma part de les associacions corporatives del sector, promotors musicals, distribuïdors teatrals i gestors culturals.
Una altra de les novetats d’enguany és que s’ha fet un esforç de promoció del festival fora de la ciutat, ja que “estem parlant d’una acció de promoció turística i és necessari que tinga una projecció externa major de la que ha tingut fins el moment. Per això s’està gestionant que arribe informació sobre Nits al Castell a mitjans de València i l’àrea metropolitana i comarques veïnes com l’Alcoià, La Safor o La Vall d’Albaida, així com a diversos mitjans especialitzats”, va explicar Cristina Suñer.
L’expressivitat del violí d’Ara Malikian
Enceta la programació la nit del 4 de juliol Ara Malikian. Brillant i expressiu, el seu violí és, sens dubte, una de les veus més innovadores i originals del panorama musical.
La seua inesgotable inquietud musical i humana ha portat a Ara Malikian a aprofundir en els seus arrels armenis, a assimilar la música d’altres cultures del Mitjà Orient (àrab i jueva), Centre Europa (gitana i kletzmer), Argentina (tango) i España (flamenc), tot dins un llenguatge personal amb el virtuosisme de la tradició clàssica europea. La seua qualitat ha sigut reconeguda amb nombrosos guardons a nivell mundial.
Actualment en gira amb “15”, culminació d’un llarg període de treball i, al mateix temps, agraïment al públic que l’ha recolzat al llarg de 15 anys vivint a Espanya. El resultat és un disc gravat el passat novembre al Teatre Real de Madrid, i la corresponent gira, amb un repertori que pretén acostar la música clàssica a tots el públics, amb composicions pròpies i sorprenents adaptacions per a orquestra de reconeguts temes del segle XX.
Maria del Mar Bonet
Maria del Mar Bonet és una de les grans veus de referència de la cançó. La Mediterrània ha estat sempre el punt de referència de la seva vida artística i personal, considerant-la la seva font d’inspiració. En aquesta ocasió Maria del Mar Bonet s’acompanya i per primera vegada en aquest espectacle, del guitarrista i músic valencià Borja Penalba en un concert especial on tots dos, guitarres en mà, trien algunes de les peces més emblemàtiques del seu extens cançoner i ens ofereixen alguna de inèdita.
El Brujo i las Mujeres de Shakespeare
El dia 17 comptarem amb la presència d’un dels actors més carismàtics i estimats, Rafael Àlvarez “El Brujo”. Amb més de 40 anys d’experiència a l’escena i memorables participacions a televisió i cine, ha portat els seus espectacles als més prestigiosos escenaris arreu el món. En reconeixement ha rebut nombrosos guardons i a l’any 2002 se li atorgà la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts.
En aquesta ocasió, vindrà acompanyat de Mujeres de Shakespeare. L’escenari, s’omplirà de l’essència d’aquestes dones, de Rosalinda, de Catalina, de Julieta… Un home sol a l’escena que anirà, a poc a poc, envoltant-se d’imatges, personatges i situacions, utilitzant pràcticament com a únics recursos les seues paraules i els seus gestos, com només podria fer-ho El Brujo.
Kiko Veneno presentarà el seu reeixit espectacle ‘+ solo que la una’
Després d’haver format un dels grups més importants de la història d’aquest país: ‘Veneno’. Després d’haver compost una de les cançons més representatives d’aquest país: “Volando Voy”. Després d’haver fet un dels discos més complets: “Échate un cantecito”. Després d’haver rebut els principals reconeixements: Medalla al Mèrit de Belles Arts i el Premi Nacional de Músiques Actuals. Després de tot això, i molt més, poc li quedava per demostrar a Jose María López Sanfeliu, conegut per tots com Kiko Veneno. Però si encara quedava algun dubte de la qualitat superior del Lobo López, la nit del 25 de juliol s’ens presenta una ocasió per escoltar-lo nu, despullat, sense músics que li facen costat. En definitiva, ‘+ solo que la una’.
Amb aquest nou espectacle, Kiko Veneno revisa -tot sol amb la seua guitarra – un dels repertoris fonamentals del pop en castellà. Més de dues hores de concert en les quals el de Figueres interpreta, en ordre cronològic, moltes de les composicions que l’han convertit en tota una icona.
A més, condimenta l’actuació amb explicacions i anècdotes sobre cadascuna de les mítiques cançons –“San José de Arimatea”, “Volando voy”, “Ratitas divinas”, “Seré mecánico por ti”, “Lobo López”, “Veneno”, “Malospelos”, “Coge la guitarra”, “Dice la gente”, “Mala suerte”, entre moltes altres– afegint encara més valor a una proposta artística de per si mateix excepcional.
Estalvi i canvis a les Nits al Castell
Roger Cerdà ha destacat el fet que “el cost del festival estarà al voltant dels 86.000 euros, el 58% del cost de l’edició anterior, que va ser de 148.000 euros. Vegent el cartell d’enguany, es veu que hem mantingut o, fins i tot augmentat, la qualitat respecte a edicions anteriors mantenint el preu de les entrades, la qual cosa demostra que aplicant el rigor en la gestió econòmica i evitant favoritismes en la contractació es poden estalviar diners”. Per la seua banda, Cristina Suñer ha valorat “la celeritat amb que l’equip de govern s’ha posat a treballar per obtenir uns bons resultats, rebaixant costos en molt poc de temps, el que demostra que es pot treballar amb rigor i eficàcia”.
L’alcalde Cerdà ha informat que enguany s’incrementarà notablement el número d’entrades a la venda, “per tal d’evitar les situacions de tracte de favor que s’han vingut produint i que impedien que molta gent es quedara sense poder gaudir d’un festival com aquest”. De fet, ni l’alcalde ni cap regidor disposarà d’invitacions per assistir a les actuacions, sinó que hauran de comprar les seues entrades com qualsevol altra persona del públic. La venda de tiquets es realitzarà a través d’Internet o en la Casa de la Joventut. El preu per actuació serà el mateix que l’any passat: 13 euros. També es podran adquirir abonaments, com en edicions anteriors. Totes les actuacions començaran a les 23:00 h. Hi haurà un transport públic i gratuït al castell per als espectadors.