Les esglesies que cremen al Barnasants 2016
El Barnasants arriba a la 21ª edició i té previstes més de 100 propostes en diferents sales des del 21 de gener al 14 d’abril. El passat dijous el Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) es va plenar en la seua inauguració amb l’espectacle Jotes de combat: compromís i poesia! El concert va tallar la cinta amb un quintet vocal de luxe: els tortosins Quico el Célio (Artur Gaya) i el Noi, la valenciana Eva Dénia, la mallorquina Miquela Lladó i Eliseu Parra. Amb això, el festival de la cançó per excel·lència va posar en valor la jota com a origen de la cançó protesta. Ja ho va dir Quico el Célio a l’escenari, “perquè amb el cant d’estil ja es protestava”. A part de jotes, també oferiren boleros, fandangos, seguidilles i cants de batre, tot acompanyats de músics com Jordi Fusté, Kike Pellicer o el dolçainer Pau Puig.
“Hola, jo sóc Eva Dénia i vinc del País Valencià”. Eixa frase va arrancar un aplaudiment immediat. Les dues paraules que defineixen el nom del territori van traure la reacció d’un públic que aplaudí una denominació censurada. En eixa primera intervenció en solitari, Eva Dénia digué que venia de Gandia, “terra d’escriptors, d’Ausiàs March, de Joanot Martorell” i es presentà amb la Granaïna de Montaverner, ‘Jo pensava que em volies’, perquè, va afegir, “els valencians també cantem a l’amor”. El mateix origen del gènere que enceta el festival, la jota, té referències valencianes. Aben Jot, poeta àrab revolucionari expulsat de València per rebel·lia, la va inventar. La tradició oral i cultural s’ha mantingut fins ara, que forma part també del repertori de molts artistes del país.
La programació del Barnasants 2016 compta amb artistes tant de Catalunya, el País Valencià i Mallorca com de la resta de l’estat, Europa i Llatinoamèrica. El director del festival, Pere Camps, va dir al seu discurs inaugural que “la cançó té contingut i genera pensament crític, per això als poderosos no els hi agrada, la cançó censurada és una mostra de com s’actuava en dictadura i com s’actua ara en democràcia”. Camps posà d’exemple el cas denunciat al documental L’Ovidi, el making of de la pel·lícula que no es va fer (Aire de Cinema i Diagonal TV, 2015). Sota el lema “les úniques esglésies que il·luminen són les que paguen el rebut de la llum”, la 21ª edició del Barnasants s’apropa al moviment internacional de la cançó i convida artistes com la veneçolana Cecilia Todd, la cubana Aurora Feliù, l’italià Pepe Voltarelli o l’uruguaià Daniel Viglietti, i ha organitzat espectacles com Joies italianes i altres meravelles, a càrrec de Joan Isaac. De Catalunya actuaran músics històrics com Maria del Mar Bonet, Toti Soler o Xarim Aresté. També s’hi incorporen a la programació músics de la resta de l’estat, com Víctor Manuel, Ismael Serrano, Jabier Muguruza o l’extremeny Luis Pastor.
El festival farà una sèrie de concerts especials i homenatjaran el poeta Garcia Lorca, que fa 80 anys que va ser afussellat; els 25 anys de la llibreria Pròleg, referent de la literatura feminista i l’espectacle coral Sota les cunetes, Justícia!, dirigit per Alfons Olmo (VerdCel), en record de les republicanes soterrades en cunetes per la Guerra Civil. Els músics valencians també s’hi incorporen de nou a llistat d’actuacions. Feliu Ventura, Jordi Gil, VerdCel, Pau Alabajos i Andreu Valor i Joan Amèric amb la col·laboració puntual feta disc de Co(i)inspiracions (Mésdemil, 2015). El recital de Valor i Amèric combina peces pròpies amb versions de clàssics com ara ‘M’aclame a tu’ (Ovidi Montllor) o ‘Vaixell a Grècia’ (Lluís Llach). Alabajos presentarà el dissabte 27 de febrer el seu nou treball L’amor i la ferocitat (Bureo Músiques, 2016) a l’Auditori de Barcelona (21h); i els alcoians VerdCel actuaran el dissabte 2 d’abril a la sala Luz de Gas de Barcelona (21h) amb la gira Estacions són cançons. Jordi Gil, qui ja presentà el disc Sirena de llibertat la setmana passada a l’Auditori de Barcelona.
L’esperit d’Ovidi encara ronda pel Barnasants des de l’any passat. El divendres 26 de febrer Feliu Ventura farà música i lletra a l’Auditori de Barcelona (21h) amb Faré vacances! Una visita a Ovidi Montllor. L’acompanyarà Marc Serrats, de Xerramequ Tiquis Miquis, per a reactualitzar l’Ovidi al son del reggae, l’ska i el rocksteady. Ventura també cantarà temes propis amb Xerramequ i Els Aborígens. Els organitzadors recuperen l’espectacle Ovidi Simfònic, que va tancar l’edició de l’any passat a Alcoi. L’espectacle en honor a Montllor serà el 6 de març a l’Auditori de Barcelona (18h) amb el treball coordinat de la Corporació Música Primitiva d’Alcoi i la Coral Sant Jordi de Barcelona. Tota la informació i venda d’entrades es troben al seu web.