La dansa desembarca a València pel Cabanyal i el Grau
El Teatre El Musical del Cabanyal dedica este cap de setmana a la dansa contemporània amb dos espectacles. Aquest dissabte 27 de febrer Mal Pelo torna a actuar a València cinc anys després de la seua última presència a la ciutat, que es remunta al festival VEO de 2011. La companyia porta a escena la seua última creació, El cinquè hivern, una coreografia poètica construïda a partir dels versos de l’italià Erri de Luca. I el diumenge 28 de febrer, serà la companyia valenciana Los Que Quedan qui presente Tentativa & Guests: un taller participatiu amb aficionats, en el qual pugen a escena persones majors de 60 anys.
Mal Pelo és un referent internacional en el món de la dansa contemporània després de múltiples gires per Orient Mitjà, Estats Units i Amèrica Llatina. Una companyia fundada el 1989 per Pep Ramis i la valenciana María Muñoz, codirectors artístics d’un projecte que ha propiciat més de 25 espectacles fins ara. El 2009 van obtindre el Premi Nacional de Dansa per la seua trajectòria en la creació coreogràfica i per l’obertura de nous camins en la dansa contemporània. Mal Pelo ha desenvolupat un llenguatge artístic propi, que incorpora la teatralitat, la paraula, la col·laboració amb músics, vídeo artistes i creadors d’altres disciplines. La companyia ha impulsat a la seua seu de Celrà, Girona, un centre de creació anomenat L’animal a l’esquena, on realitzen un treball pedagògic i de col·laboració artística multidisciplinar.
Del Cabanyal al Grau: dansa a Las Naves
Las Naves rep demà divendres 26 de febrer “Poblats en dansa”, un projecte de dansa comunitària de la mà del coreògraf Yoshua Cienfuegos, que es realitza en emplaçaments no convencionals, amb persones sense vinculació amb les arts escèniques i amb un propòsit d’inclusió social. Es tracta d’una proposta que s’ha anat generant mitjançant tallers artístics i la presentació final dels quals serà demà.
L’objectiu, tal com apunta Sara Esteller, que col·labora amb la companyia Cienfuegos Dansa, és ”posar en contacte, a través d’una proposta artística com és la dansa, a diferents col·lectius i veïns de Poblats Marítims. Gent que viu en el mateix barri i que no es coneix”. A més, “volíem també que tingueren contacte amb Las Naves, un espai tan prop d’ells i al que molts no havien anat mai”.