Llista de 4 websèries que no et pots perdre

En l’era digital, la distribució i l’exhibició de sèries, curtmetratges i pel·lícules pot resultar més fàcil. Internet i entreteniment són indissolubles i les websèries són un exemple més de com consumir ficció a través de plataformes com Youtube o Vimeo. Tant l’amateurisme i com les opcions més professionalitzades hi tenen cabuda.

Si a això es suma la nombrosa xifra de nous titulats en adiovisuals i l’alarmant xifra d’atur al País Valencià (92% d’atur audiovisual), el resultat és una explosió de creativitat i creadors valencians que veuen en internet una oportunitat per donar-se a conèixer. Fem un repàs d’alguns dels exemples de websèries, en majoria valencianes:

‘Cabanyal Z’

La ciutat de València viu una apocalipsi zombie. El virus converteix els civils en morts vivents i canníbals. La trama es centra al conegut barri marítim, el Cabanyal, l’únic de la ciutat que resisteix al virus. La websèrie, dirigida per Joan Alamar, és una clara al·lusió a la idiosincràsia d’El Cabanyal i a la seua lluita veïnal contra el pla urbanístic (PEPRI) de Rita Barberà. El PEPRI buscava enderrocar uns centenars de vivendes per allargar l’Avinguda Blasco Ibáñez, però el nou govern municipal el paralitzà. ‘El dia 0’ és l’episodi pilot de Cabanyal Z i s’han produït només 9 capítols d’una primera temporada.

Aquesta és tal volta una de les websèries més aconseguides pel que fa als efectes, una autèntica Walking dead a la valenciana. És autogestionada i autofinançada però ha tingut alguns problemes logístics per seguir amb la producció. Compta, fins i tot, amb cameos (aparició) del DJ de la Ruta del Bakalao per exel·lència, Chimo Bayo, i d’un dels humoristes amb més renom de l’Estat, Arturo Valls, ambdós valencians. No es faran més spoilers, però val a dir que entre el repartiment d’actors hi ha el trobonista de La Gossa Sorda. Fins i tot una política rellevant del País s’ha atrevit a unir-se a la llista de cameos.

‘Apanyats’

Cinc minuts de bricolatge i humor? És possible. L’andorrà, Hector Nabís, protagonitza la websèrie Apanyats. Al llarg dels capítols, Hèctor i el seu company de pis, Alejandro Morón, tracten de grabar i demostrar les seues habilitats en bricolatge per a fer-se coneguts a Youtube. Aconseguiran apanyar-ho tot?

‘Foto a tot’

Molt breus i irreverents. Així són els capítols de Foto a tot, una websèrie de Chernoville Studios sobre un equip de pseudopolicia científica la qual s’expressa en un valencià col·loquial i proper. Cada capítol és un gag on els actors investiguen morts estranyes, l’escusa per fer crítiques sobre qüestions d’actualitat.

‘Ma femme est pasteure’ (La meua dona és sacerdotessa)

Víctor Costa, valencià i afincat a Suïssa. Eixe és el protagonista de la websèrie en francés Ma femme est pasteure. Ja es parlà sobre esta websèrie a un dels capítols de Tresdeu TV. Basat en la seua situació real, Costa va conèixer la seua dona cristiana protestant a Suïssa i junts es van mudar a Ginebra. Llavors, va decidir fer una sèrie en francès sobre com és conviure amb una sacerdotessa.

La producció ha aconseguit molt d’èxit i té desenes de milers de reproduccions a cada capítol. Les entregues es poden seguir al canal de Youtube Les Ataprods Séries TV & Web.

Madrid i Catalunya són els dos centres de producció audiovisual a l’Estat, ningú ho dubta, les dades del Ministeri de Cultura ho palesen. No obstant, el País Valencià també té talent i capacitat per a fer sèries i cinema, però les polítiques de comunicació i cultura dels darrers anys i la poca tradició audiovisual han estat determinants per influir en els resultats.

De moment, només un 5’5% de les empreses productores amb activitat de l’Estat Espanyol han operat al País Valencià el darrer any 2015. Qui sap si amb internet i les websèries es pot millorar el posicionament de l’audiovisual valencià? Està clar que no donen de menjar, però a més d’un/una li obriran portes.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €