Las Naves acull una jornada sobre energies renovables
Las Naves Centre de Creació Contemporània de l’Ajuntament de València rebrà el dijous 11 de maig una jornada sobre energies renovables. En l’acte col·labora ANPIER (l’Associació Nacional de Productors d’Energies Renovables) i Las Naves. I què es farà? Es projectarà el curtmetratge El Camino del sol (2016), dirigit per l’actor César Vea (La Rioja) i uns ponents de luxe debatran posteriorment sobre el curt i el tema.
L’audiovisual conta la història de les milers de famílies que s’han vist afectades pel frau de l’Estat amb les renovables. El fil conductor serà la pròpia història personal de l’actor i director César Vea. Fa anys, l’actor va apostar per les renovables i ara s’ha vist afectat pel frau en el sector. Vea és conegut per papers com el de Serrano en El Laberinto del Fauno (Guillermo del Toro, 2006).
Es parlarà, a més, de Sold out, el sol es de todos, un documental en fase de producció dirigit també per l’actor riojà. I després, els diferents convidats i ponents debatran sobre la projecció i les possibilitats d’adoptar un nou model energètic en l’Estat espanyol.
Els ponents van des de polítics, passant per actors i fins a empresaris del sector: Joan Baloví (diputat del Congreso per Compromís), Jordi Peris (regidor de l’Ajuntament de València per Podem), Pepe Viyuela (actor – Aida, Mortadelo y Filemón), Marta Flich (actriu, economista i humorista) i Antonio Estañ (diputat per Podem en les Corts).
També hi acudiran de ponents gent del sector: Andrés Montesinos (President de Som Energia Valencia, cooperativa de consum d’energia verda), Rafael Barrera (director d’ANPIER), Marcos J. Lacruz (president de l’Associació Valenciana d’Empreses del Sector de l’Energia), Jaime Cardells (gerent de l’empresa sobre renovables ISER) i Salva Moncayo (coordinador estatal de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético).
EL FRAU DE LES ENERGIES RENOVABLES
El frau de les renovables afecta a més de 62.000 famílies espanyoles. Tot començpa quan el govern socialista de Zapatero va llançar un pla de foment de la inversió en energies renovables allà per l’any 2007. Milers de famílies deicidren invertir els seus estalvis o es van endeutar per a participar en el pla. El projecte estatal de renovables semblava un pla segur, comptava amb el suport de l’Estat, o això es pensarien.
No obstant això, la crisi ho va crebar tot. Les ajudes es van retallar i, després, el govern de Rajoy, liderat pel ministre Soria, va tallar amb destral qualsevol possibilitat de suport a les renovables: pujada d’impostos (el “impost al sol”) o directament il·legalització de les plantes. EL resultat? La ruïna de milers de famílies, qui havien invertit tot en un projecte que es veia beneficiós per a la societat.