4 documentals que no et pots perdre (Tercera part)
Fa un any la revista Tresdeu va publicar dos reculls de documentals fets al País Valencià. El primer estava conformat per una llarga llista, a la qual es van afegir cinc més uns mesos més tard. Hui volem destacar quatre peces audiovisuals que ens il·lustren sobre diferents temes. Són documentals imprescindibles per conéixer una miqueta millor alguns fets històrics i manifestacions culturals de la nostra terra. La riuada de 1957, l’accident de metro del 3 de juny de 2006 a València, l’escaldà de la pansa a la Marina Alta i la història dels valencians contada en cinc minuts. Aquests són els temes al voltant dels quals giren els documentals que us proposem.
‘La estrategia del silencio’ (2016)
El documental La estrategia del silencio és la crònica dels nou anys de lluita de les víctimes de l’accident de metro de València de 2006 i de l’estratègia del govern per a silenciar-les i eludir les seues responsabilitats. Un documental de Vicent Peris que es va emetre en l’àmbit estatal a través de La Sexta. A Youtube es pot veure complet per parts.
‘La Riuà’ (2007)
El documental La Riuà, produït per la Universitat de València l’any 2007, és un gran instrument per conéixer un dels desastres naturals més importants de la història recent del País Valencià. Concretament, la riuada de 1957 va suposar la major transformació de la història moderna de la ciutat de València. Aquest vídeo és un recull de testimonis i experts que analitzen el succés i les seues conseqüències.
‘Escaldà de la pansa en Jesús Pobre’ (2015)
En el segle XIX la pansa de la Marina Alta va aconseguir tindre prestigi i difusió arreu del món (s’exportava regularment a Amèrica i a Austràlia, entre altres). Aquesta època d’esplendor va acabar en 1910 debut a una gran plaga de la fil·loxera. Tot i això, encara avui continua elaborant-se la pansa en Jesús Pobre. Aquest documental —realitzat per Sol de Invierno Producciones — de 20 minuts és ideal per a descobrir una de les tradicions que ha quedat una miqueta oblidada en l’imaginari col·lectiu valencià amb el pas dels anys.
‘Qui som els valencians? La història dels valencians contada en 5 minuts’ (2016)
Per a acabar amb aquest recull us proposem una injecció ràpida d’història. Qui som els valencians? La història dels valencians contada en 5 minuts és un vídeo de cinc minuts en el qual es condensen més de set segles. La veu en off la posa Amàlia Garrigós, mentre que l’historiador Vicent Baydal va complir amb la funció d’assessorament històric. Una obra produïda per Granissat Productora Audiovisual.