L’Art urbà: tot un món per descobrir a València
València està molt viva, de dia i de nit, i l’art urbà és un exemple. Són nombroses les obres que hi ha pintades als murs de la ciutat, moltes valen la pena. Per a descobrir aquest art que ‘amaga’ el Cap i Casal hem parlat amb Amparo Morató, gerent de l’empresa d’oci i turisme DescubreValencia, que el dissabte passat va organitzar una ruta per a ensenyar als assistents les millors joies de la ciutat.
«Té moltes coses d’especials l’art urbà a València. A banda d’art inclou història, i a més està viu. Pots passar mil vegades pel mateix carrer però cada volta potser diferent, hem fet la visita altres vegades i mai és igual, en fer-la cada cert temps, els mateixos artistes pinten un damunt de l´altre, per tant, cada ruta es completament diferent».
Artistes que pinten a València
Morató destaca per damunt de tots els artistes a Escif, el que defineix com a ‘Bansky valencià’. Escif va començar a realitzar grafitis al voltant de l’any 97, després de llicenciar-se en Belles Arts i especialitzar-se en Art Urbà. En aquests 20 anys ha anat evolucionant el seu estil fins a arribar a les seues intervencions actuals. El cas Gürtel, la Primavera Valenciana, les retallades econòmiques o l’urbanisme de València són els temes més recurrents en les seues obres. Morató també destaca altres noms com Julieta, Mine i David de Limón.
Precisament la crítica social i política és el tema estrela de les obres que hi ha repartides arreu de la ciutat. Morató també destaca que hi ha moltes relacionades amb la gastronomia valenciana, especialment amb la paella.
Turisme local
«L’art urbà a València no està amagat, però algunes obres s’han de buscar. Soles cal obrir els ulls i veure per dalt dels caps, hi ha tot un mòn per descobrir», assegura Morató. «Normalment es gent local la que acudeix a la visita. Volem que siguen ‘turistes’ a la seua ciutat. Això sí, al fer-la en cap de setmana, també hi ha gent que ve a València i en compte de fer la tradicional i clàssica del centre històric prefereixen fer aquesta diferent», afegeix.
Morató convida a tothom a mirar amb altres ulls la ciutat pròpia. Potser moltes persones que llegeixen aquestes línies han caminat durant hores pels carrers de València sense parar-se a contemplar la seua màgia. Algunes altres hauran quedat meravellades per l’art urbà d’altres ciutats d’arreu del món, sense pensar que a València també existeix una cultura creixent en aquest art. « Recomane la visita per veure València (concretament el tour se centra en el barri d’El Carme) amb altres ulls i per entendre un altre tipus d´art».
DescubreValencia programa aquesta visita cada cert temps, i sol estar molt sol•licitada a través de la seua pàgina web i de les seues xarxes socials. Qui no puga esperar per a descobrir l’art de carrer que ‘amaga’ valència ja sap. Que es pose les ulleres de turista, bon calcer, i a gaudir de València.
FOTOS DE: Manolo Guallart (València Festa i Tradició)