El valencià que va colar reggaeton feminista a OT

S’anomena Lluís Mosquera, té 27 anys i és carcaixentí. Tal vegada no et sona de res però, si et diguem que és coautor d’una de les cançons que han estat finalistes per a concursar a Eurovisió? La cançó, titllada de reggaeton feminista, s’anomena “Lo malo” i ha estat interpretada per Ana i Aitana a la Gala Eurovisió del talent-show Operación Triunfo.

Prompte la polèmica va sorgir, entre altres coses perquè les intèrprets no se sentien identificades amb el reggaeton. També s’ha apuntat cap al gènere, qualificant-lo com no apte per a un concurs de l’estil d’Eurovisió. Del mateix mode, com sol succeir en aquests casos, l’opinió pública s’ha dividit. Han eixit també múltiples veus defensores, sobretot pel missatge feminista i per l’auge que té el gènere, que mereix almenys un respecte. De fet, inclús un conegut portal s’ha marcat un homenatge a mode d’il·lustració.

L’equip format per Brisa Fenoy i Lluís Mosquera

Mosquera va passar fa un parell de dies pels micròfons de Territori Sonor d’Amàlia Garrigós, i va explicar la situació. Tot va començar quan Mosquera va rebre una telefonada de Brisa Fenoy per escriure la lletra d’un encàrrec que tenia. Es tractava de fer una adaptació d’una cançó en anglès per a ni més ni menys que ser una de les candidates per participar a Eurovisió. Aleshores es posaren mans a l’obra amb una cançó molt comercial, però a la qual decidiren donar-li una volteta. Per a ells és una llàstima que tot el reggaeton tinga un missatge masclista, així que decidiren apostar per un feminisme mainstream. Una lletra que tracta d’evidenciar l’empoderament de la dona amb missatges del tipus: jo decidisc, jo no balle per a tu, balle perquè vull.

Fins tal punt va arribar la polèmica, que el títol “Chico malo” es convertia en un prejudici contra l’estil. Es va optar per canviar el títol pel que ara es pot trobar el tema: “Lo malo”. Segons conta el propi Lluís, el reggaeton com estil no té la culpa, és la lletra de les cançons. Considera que si les “triunfites” Aitana i Ana no se senten representades per la cançó, se sorprendran quan isquen de l’acadèmia. Fenoy i Mosquera van apostar per fer un xicotet clic en la música reggateon i demostrar que es pot fer amb missatge feminista. El missatge, comenta Lluís, és més important que les intèrprets. Elles porten tres mesos tancades fent versions i les cançons per la gala d’Eurovisió són les “seues” primeres cançons. Mentrestant el jove compositor no perd el bon humor i continua molt actiu a les seus perfils socials.

 

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €