Els festivals valencians que se celebraran aquest estiu
La indústria musical és una de les més afectades per la COVID-19. La majoria dels festivals han cancel·lat les edicions d’enguany, però hi ha uns altres que segueixen endavant, encara que respectant les mesures de seguretat, distanciament i aforament. Aquests són els festivals valencians que se celebraran aquest estiu.
EL FESTIVAL INTERNACIONAL DE JAZZ DE PENÍSCOLA
El festival se celebrarà del 24 de juliol a l’1 d’agost al Palau de Congressos de Peníscola i aquest any la programació estarà composta per sis concerts. Començaran el divendres 24 de juliol amb un espectacle gratuït que interpretarà la Jove Dixieland Jazz Band i a la nit serà el torn de Scott Hamilton Quartet.
El 26 de juliol serà el concert ‘Film Sessions’ de David Pastor & Quartet. El 27 de juliol continua la programació amb Dorantes i el concert ‘El tiempo por testigo’, un àlbum que celebra els vint anys d’aquest revolucionari del piano flamenc. El 29 de juliol arriba Patax, la banda de fusió més prominent de l’estat que ha conquistat escenaris arreu del món. La cloenda del festival serà el dissabte 1 d’agost amb Bárbara Breva, una refrescant proposta dins del panorama jazzístic nacional.
EL FESTIVAL POLIRÍTMIA DE VALÈNCIA
El festival acull 12 concerts al teatre Principal de València del 9 al 12 de juliol, amb tres actuacions per dia, una al carrer o a la façana del teatre i dos més a l’escenari. Polirítmia és una trobada de músiques i danses de la Mediterrània que va sorgir per recuperar un festival de referència de la nostra tradició musical.
Els concerts i les actuacions són només una part de l’activitat de Polirítmia, ja que l’edició d’enguany també inclou quatre tallers formatius que se celebraran entre finals de juny i finals de juliol. A més, enguany el festival s’ha valencianitzat per la impossibilitat de portar artistes d’altres països. L’esdeveniment comptarà amb actuacions com La Trocamba Matanusca o Urbàlia Rurana. Pots consultar tota la programació ací.
FESTIVAL ETNOMUSIC DE VALÈNCIA
Aquest festival de música folk forma part del cicle d’activitats culturals relacionades amb la cultura tradicional i la diversitat cultural que cada any organitza el Museu Valencià d’Etnologia. L’estat d’alarma va impedir la seua realització en maig i juny i es va ajornar. Per tant, ara serà entre els dies 2 i 23 de juliol.
La temàtica del festival se centrarà en les músiques de caràcter ibèric. El museu ha apostat per formacions que ens mostren flamenc (Maite Martín), música de percussió del centre d’Espanya (COETUS), música tradicional d’Euskadi (Korrontzi), música valenciana i mediterrània (Xavi de Bétera i Mara Aranda) i música d’arrel de Múrcia (Juan José Robles). Ací pots consultar la programació completa.
A més, una de les novetats de l’edició d’aquest estiu és l’acord de col·laboració entre el museu i À Punt TV, que permetrà ampliar els públics del festival a través de la seua emissió televisiva.
EL CICLE VIU, CAP ESTIU SENSE MÚSICA
El cicle Viu, cap estiu sense música és una iniciativa de la Valencian Music Association (VAM!) per tal de reactivar el sector de la música en directe, un dels més afectats per la pandèmia. A més, busca impulsar la presència de formacions valencianes als escenaris amb la participació de sis bandes d’estils musicals diversos.
Els concerts comencen el 2 de juliol a la sala 16 Toneladas de València amb l’actuació de Samuel Reina. La primera setmana del festival es completarà amb les actuacions de Pau Alabajos (3 de juliol) i Maluks (4 de juliol). I també comptarà amb els concerts de Laura Esparza i Carlos Esteban (16 de juliol), Badlands (17 de juliol) i Toni de l’Hostal (18 de juliol).
EL FESTIVAL ESPLAI IVAM
La proposta Esplai IVAM. Escena experimental al museu se celebrarà els divendres 3, 10, 17 i 24 de juliol en el vestíbul de l’Institut Valencià d’Art Modern. La iniciativa compta amb la música experimental de Los Sara Fontán (3 de juliol) i Crudo Pimento (10 de juliol) i les perfomances “Pyscho” d’Ángela Millano i Julián Pacomio (17 de juliol) i “Kopfkino” de Los Detectives (24 de juliol). L’entrada és gratuita, però és necessari que els espectadors es prescriguen per poder assistir.
PIRATA ROCK DE GANDIA
La 4a edició del Pirata Rock s’ha ajornat al 3, 4 i 5 de setembre de 2020. Malgrat tot, han aconseguit mantenir el 100 % dels grups del cartell i alguns dels artistes que acudiran a la cita seran Kase.O, Nil Moliner, La Fúmiga i Locoplaya. A més, les entrades ja adquirides continuen sent vàlides per a la nova data.
FESLLOC
El festival se celebrarà en el terme municipal de Benlloc en una zona que encara és sorpresa. El dijous 9 i divendres 10 les actuacions seran a l’auditori de la localitat i només per als veïns. I el dissabte 11, sense acampada i amb un públic molt reduït i distribuït en espais separats per grups d’amics, se celebrarà el dia fort amb 12 hores de música. El cartell del dissabte estarà protagonitzat per La Fúmiga, Smoking souls, Jazzwoman, El Diluvi, Feliu Ventura, Tardor, Tesa, Jonatan Penalba i Cactus.