La família, l’únic secret per a l’èxit econòmic
El youtuber britànic Gary Economics llançava fa algunes setmanes un vídeo anomenat “How to get Rich”. I la resposta ja te la podies esperar: cada vegada “fer-se ric” està més vinculat a la “loteria genètica” de nàixer en una família amb patrimoni. I la realitat espanyola, segons un recent article a ElDiario sobre l’economia d’hereus, és encara més greu per a sorpresa de ningú.
Les dades dels registradors de la propietat del 2021 mostren un increment del pes de les herències immobiliàries en el PIB. Esta xifra, entre el 3 i el 10%, ens retorna a nivells de principis del segle XX. La transmissió generacional de la propietat és determinant en la distribució de la riquesa.
L’article afirma que els salaris i el treball productiu perden rellevància com a ascensor social. Per tant, que en la teua família tinguen propietats, és tenir una xarxa de seguretat econòmica. Qui no en té -o les ha d’acabar venent per sobreviure- els seus descendents no comptaran amb esta ajuda. Mentre que els rics passen els seus béns als fills, perpetuant així la desigualtat.
Les dificultats per accedir a la propietat o per progressar salarialment augmenten. En este escenari, l’herència es presenta com un factor clau per a mantenir o millorar la posició econòmica. La possibilitat d’heretar esdevé per a molts la principal via per accedir a cert nivell de benestar econòmic. A vegades és l’única.
Les cartes del joc estan marcades per la procedència familiar
La idea que l’èxit financer depén de l’esforç individual és mentida. La realitat mostra una economia on el privilegi per naixement té un pes cada vegada major. Esta impossibilitat d’ascendir socialment genera frustració, especialment entre els joves. Esta frustració pot conduir a conseqüències preocupants: molts podrien acabar abraçant ideologies que prometen solucions fàcils, culpant els més vulnerables en lloc d’identificar les causes reals de la desigualtat. Per evitar-ho, cal fomentar un debat col·lectiu sobre quines mesures són necessàries per a revertir esta tendència i construir una societat amb oportunitats més equitatives per a totes i tots.